Над 62 000 дванадесетокласници ще се явят утре на матура по български език и литература. Още толкова са седмокласниците, които традиционно в същия ден ще теглят 3 варианта за кандидатстване в гимназиите. Всички те ще полагат изпити в различни уцилища от своето, ще се разместват и ще седят по един на чин.

Квесторите също ще бъдат пръснати по различни училища на случаен принцип. Седмокласниците традиционно теглят 3 варианта. За матурата пък има над 11 милиона възможни теми, така че да не изтече нищо предварително. Въпреки всичко това, оказва се, новото поколение е достатъчно изобретателно, за да намери начини да надхитри системата.

Безжична невидима микрослушалка е най-новият хит сред желаещите да изкарат изпита си по втория начин. Интернет е залят и с други оригинални предложения - блутут предавател в очила, в химикалка и дори в часовник, също и предавател тип огърлица. Всички високотехнологини джаджи струват между 100 и 300 лева.

В столичната търговски-банкова гимназия ще посрещант най-много зрелостници от цяла София. За директора Емилия Иванова най-сериозното противодействие срещу преписвачите си остават квесторите.

Имат и специална система за заглушаване на телефонния и интернет сигнала. Реална ситуация наложила купуването й. "Виждаме, че хора с по-малки възможности изкарват по-големи бележки и това ни наведе на мисълта, че трябва да пробваме дали знанията им са реални и така стигнахме до това устройство", обясни административният директор на гимназията Нейчо Попов.

След това резултатите рязко се понижили. Въпреки ефективността си, системата няма да влезе в употреба утре. Опитът от последните години показва, че не преписването води до най-много анулирани изпити, а разсеяността на учениците.

Провеждането на матурите започва утре в 8 часа, а на изпитите след 7 клас в 10. Два дни след това е изпитът по избираем предмет, като най-предпочитани са географията и биологията.

Освен всички споменати мерки, училищата ще се охраняват и от полицаи. Министерство на образованието пък е помолило енергоразпределителните дружества да не спират тока в дните на изпитите, заради камерите, които следят провеждането им и заради принтерите.