Строежът на 34-етажната сграда „Златен век” на „Артекс” в София вече официално е спрян.

Снимка: Ладислав Цветков

Заповедта на ДНСК, която вече е връчена, може да бъде обжалвана в 14-дневен срок, но това не спира изпълнението ѝ.

Дотук се стигна след протести на граждани и седмици спорове между институциите законно ли е строителството или не.

С избухването на скандала с апартаментите на властта, купени от „Артекс”, стана ясно, че строителната компания продължава работата си по „Златен век” на базата на законова промяна, която удължава сроковете за строеж. После обаче управляващите обявиха, че промените не важат за вече започнали строежи.

Според главния архитект на София строежът е с изтекло разрешително, първоначалната позиция на ДНСК не беше такава. Решиха да спрат само частично строежа, основно в подземното ниво, докато не се стигна до среща при премиера Бойко Борисов.

От инициативния комитет Лозенец са притеснени, че в съобщението до строителите са упоменати засечените нарушения, но не и изтеклото разрешение за строеж.

„Дори да има включен някъде текст, че е изтекло разрешението за строеж, това най-вероятно ще падне в съда, защото законовите основания за спиране по отношение на нарушения при строителството и за спиране на  базата на изтекло разрушение на строеж са различни”, обясни общинският съветник Воислав Тодоров от инициативния комитет „Лозенец”.

Съобщението за частично спиране на строежа на „Златен век” беше направено на 4 април. Четири дни по-късно частичното спиране се превърна в цялостно, считано от днес.

Междувременно на обекта се работи на високи обороти, разказват съседи. И тази събота работата започва рано сутринта и се налага съседи да се вика полиция. Съседите от близките сгради се притесняват и заради изнасянето на бетонни плочи от подземната част на обекта. Настояват ДНСК да провери стабилността на строежа.

В петък от „Артекс” обявиха, че са напълно отстранени всички забележки, които ДНСК е засякла и за които първоначално беше обявено, че ще наложат частично спиране на строежа. Според арх. Весела Мирянова издаването на заповед, дори за частично, а още повече за цялостно спиране на строителството, би било „напълно незаконосъобразно”.