Строителството на сградата "Златен век" в столицата ще бъде спряно окончателно. Казусът отива в съда, ако инвеститорът "Артекс" реши да обжалва заповедта на държавата. Това увери днес министърът на регионалното министерство Петя Аврамове след среща при премиера и протестиращи от гражданския инициативен комитет.

Мотивите са два:

„Заповедта за спиране на строителството ще бъде с мотиви – първо нарушения по време на строителството и второ липса на презаверено разрешение за строеж. Това ще направи заповедта стабилна, след това съдът ще решава”, обясни регионалният министър Петя Аврамова.

Тя уточни, че до ноември 2018-та фирма „Артекс” е можела да внесе документи с искане за презаверка за разрешителното за строеж. От прегледа на документите става ясно, че такова искане няма.

От компанията се възмутиха, че не са били поканени на срещата и обявиха, че всичко е законно:

„Разполагаме с всички законно издадени книжа, заповеди, подписани от главния архитект Здравко Здравков и множество проверки на ДНСК – това означава, че строежът е законен. Разбира се, че ще обжалваме и съдът ще се произнесе”, каза Пламен Мирянов, управител на "Артекс Проект".

Инициативният комитет обяви, че след днешната среща засега спират с протестите:

“Да отложим по нататъшните ни протестни действия и жалби с една седмица до окончателното влизане на заповедта в сила”, каза Никола Вапцаров, Инициативен комитет "Лозенец".

Нито една от институциите не успя да даде точен отговор какво ще се случи със строежа оттук нататък:

„Строежът трябва да бъде обезопасен, във времето, което се връчва заповедта и подлежи на контрол, в момента гадаем какво ще се случи в следващите производства”, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

„Тук има политическа воля, а политическата воля е да се спази закона и закона да важи за всички без значение кой кой е. Това за мен е посланието от днес”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Властта беше категорични строителството на "Златен век" не се спирало под обществен натиск.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!