Няма поправка „Артекс”, а строителството на небостъргача „Златен век” ще бъде спряно, като обаче няма яснота какво ще се случи с обекта след това. По този начин може да се обобщят коментарите след срещата при премиера Борисов с участието на протестиращите граждани от „Лозенец”, строителния министър Петя Аврамова, кмета на София Йорданка Фандъкова, главния архитект Здравко Здравков и други.

Големият отсъстващ на срещата беше „Артекс”, като управителят на фирмата Пламен Мирянов разпространи писмо до медиите, в което сподели, че е научил „с изумление” от медиите за събитието. Според него инициативният комитет „Лозенец” разпространява неверни твърдения и извършва манипулативни действия.

„Г-н Премиер, правя неколкократни опити да ви помоля да се свържете с нас и да ни поканите да присъстваме на тази среща. До този момент получавам категоричен отказ от вашия пресцентър за това. Г-н Премиер, един конфликт има минимум две страни, но винаги една истина. Как без нашето участие ще отсъдите, което упорито отбягвате, кой е прав?”, пише Мирянов.

„Това, което се разбра категорично от премиера, е, че няма поправка „Артекс” – законът, който фирма „Артекс” твърди, че се прилага за техния строеж, не се прилага за техния строеж, не се прилага ретроактивно”, това подчерта Никола Вапцаров от инициативния комитет, който се бори със строежа.

Той и съмишлениците му поне временно спират с протестите.

Ресорният министър Петя Аврамова обясни, че в понеделник ще бъде връчена заповед за спиране на строежа: „Тя ще бъде с мотиви, първо, нарушения по време на строителството и, второ, липса на презаверено разрешително за строеж”. По думите ѝ до ноември м.г. „Артекс” са можели да поискат презаверка, но не са го направили (тезата на строителя е, че заради законовите промени са оттеглили искането си за презаверка – б.р.).

Вижте всички коментари след срещата тук:

Какво ще се случи с небостъргача, в който вече са вложени огромни суми и в който има голям брой разпродадени скъпи жилища? Никой от представителите на институциите не се ангажира да отговори.

Министърът призна, че по отношение на промените в Закона за устройство на територията и евентуалното им ретроактивно действие експертите и юристите са били на различни мнения, а сега заповедта за спиране на строежа може да бъде обжалвана в съда.

„Построеното до момента е законно. Приемаме, че ноември 2018 г. е границата, в която може да се мисли дали има, или няма разрешително за строеж”, посочи Аврамова. Не стана ясно обаче какво ще се случи с вдигнатото през зимата – дали, например, ще бъде съборено. Главният архитект на София Здравко Здравков единствено отбеляза, че строежът междувременно трябва да бъде обезопасен и тепърва ще следим административното производство.

Той призна, че е получавал есемеси от собствениците на „Артекс”, но заяви, че това е нормално. По думите му инвеститорите искат възможно най-бързо да се случват проектите им, но той е този, който застава след това с лицето си и носи най-голяма отговорност.

Снимка: МС

По време на изказванията си всички – и граждани, и министър, и кмет, и главен архитект, благодариха на премиера Бойко Борисов за това, че ги е събрал на среща по казуса, който датира още поне от 2017 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!