Работата по сградата "Златен век" в столичния квартал „Лозенец” продължава. Това се случва ден след разпореждането на премиера Бойко Борисов строежът на небостъргача да бъде спрян.

"Артекс" имат седем дни, в които да обжалват акта на ДНСК за установените нарушения и след това ще бъде издадена заповедта за спиране на строителството.

Снимка: btvnovinite.bg

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова забраната ще важи до отстраняване на засечените нередности, най-вече в подземните паркинги.

„Това е първата проверка, която се прави от централната дирекция. Лично архитект Несторов е участвал в проверката. Не мога да коментирам дали някой си е затворил очите. Това, което сега е констатирала проверката, е написано в констативния акт”, коментира министър Аврамова.

Междувременно разминаванията между институциите за това изтекъл ли е срокът за строителството на "Златен век" се задълбочават.

Снимка: btvnovinite.bg

В писмо от август 2017 г. до архитекта Пламен Мирянов заместника на Петя Аврамова - Валентин Йовев, пише, че промените в Закона за устройство на територията, станали известни като поправката "Артекс", трябвало да важат за всички строежи, които вече имат разрешителни.

Снимка: btvnovinite.bg

Главният архитект на София, като цитира същото писмо, вмъква текст, който не фигурира в писмото на Йовев, от който пък става ясно, че "Златен век" може да удължи разрешителното си и след 2020 г. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!