Обрат с небостъргача "Златен век" - строежът в столицата спира. Позицията на премиера е строежът да не продължава, се казва в съобщение на Министерския съвет от вчера. 

В него писмото се казва, че ДНСК трябва да си свърши работата и по разпореждане на премиера строителството да спре.

Документално няма как министър-председателят да спира строителство – това е работа на шефа на ДНСК и Строителен надзор. 

Идва писмо и от Дирекцията за национален и строителен надзор, в което се обяснява какви нарушения са открити при строежа. Става въпрос за подземна рампа, която трябва да сваля колите в гаражите. Посочено е, че не е изградена - а по проект трябва да я има. Това са нарушения, които могат да бъдат отстранени.

Снимка: bTV

Но никъде не се коментира с или без разрешително се строи сграда, припомня репортерът на bTV Нели Тодорова, която следи казуса.

Всичко става ясно след сагата с евтините апартаменти и не е сигурно дали щеше да се установи това разминаване в документите, ако не беше скандалът.

Първото разрешително за сградата се издава през 2007 г., то е до 2017 г.

Снимка: bTV

Удължаването на срока от 2017 г. придоби популярност като „поправката Артекс” и строителният бранш коментира, че не е подействало за никоя сграда, освен за тази.

Има и куп разминавания и абсурди в позициите на главния архитект, ДНСК и регионалния министър.

Снимка: bTV

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че се работи с изтекло разрешително в края на 2017 г. Имали са година за подновяването му, но са чакали промените.

Снимка: bTV

От друга страна от ДНСК казват, че сградата е законна и има всички документи и чакат решение на съда, а хората внесли жалба в съда, чакат комисията да се произнесе. В съда няма жалба от типа „Уважаеми съдии, кажете законен или не е строежът”.

Снимка: bTV

Регионалният министър също казва, че ще се чака съдът.

Отделно има правила, според които в района сградата трябва да е до 8 етажа, а ”Златен век” е построена до 17 етаж в момента.