Строителството на сградата „Златен век“ спира. Премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата. Причината – разрешението за строежа в столичния квартал „Лозенец” е изтекло.

Аврамова информира Борисов, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

34 етажната сграда се строи с разрешително от 2007 г. и един път е удължавано – до 2017 г.

Главният архитект на София на 27 март заяви, че строежът е с изтекло разрешително.

Ден по-късно ДНСК заяви, че сградата е законна и за строителството чакат съда.

Малко по-късно от ДНСК също изпратиха съобщение, но от него стана ясно че спирането не е заради изтеклото разрешително, а заради открити нарушения при строителството например в подземните гаражи.

За тях се знаеше още миналата седмица, но строителният контрол не предприе мерки. Заповедта за цялостно спиране ще важи до отстраняване на нарушенията.

Според регионалния министър Петя Аврамова строителите имат 7 дни, за да оспорят акта на ДНСК и след това ще бъде издадена заповедта за спиране на работата. Не стана ясно обаче защо казусът трябваше да стигне до премиера.

„Аз информирах премиера днес за резултата от проверката. Естествено е премиерът, като министър-председател и мой ръководител, да бъде информиран и той да каже неговото становище. Последните дни съм разговаряла минимум с 50 юристи и експерти, които работят по Закона за устройство на територията, повярвайте ми, мненията са коренно различни”, заяви Петя Аврамова.

От ДНСК съобщиха, че след направените проверки са констатирали няколко нарушения във връзка със строителството.

Вместо предвидените по проект две асансьорни клетки за автомобили, на мястото е поставена стоманобетонна плоча. В подземните гаражи са извършени строителни дейности, които не позволяват огледа на ограждащи стоманобетонови стени, колони и шайби преди съставянето на Акт 14.

В съседство има изкоп с неукрепени откоси с дълбочина около 15 м. Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по цялата фасада, с което се създават предпоставки за възникване на инциденти, посочват от ДНСК.

Въз основа на това е съставен акт за спиране на строителството на обекта. След изтичане на необходимия срок на възражение ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа до отстраняване на констатираните нарушения.

През изминалите дни имаше няколко протеста на жители на квартал "Лозенец" срещу строежа на 34-етажната сграда. Протестиращите настояха за оставките на зам.-строителния министър Валентин Йовев и директора на строителния контрол Иван Несторов, които според тях са позволили строеж в нарушение на правилата.

Хората в района не вярват, че билдингът няма да бъде завършен. От Инициативния комитет „Лозенец” настояват да се излезе с крайно становище за законността на строежа.

Главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че сградата е с изтекло разрешително за строеж в края на 2017 г. От „Артекс” обаче заявиха, че разполагат с всички нужни документи. Фирмата строител нашумя с продадените апартаменти на високопоставени държавници.