От инициативен комитет „Лозенец”, които протестират срещу строителството на небостъргача „Златен век”, поискаха оставката на шефа на ДНСК Иван Несторов и на на заместник-строителния министър Валентин Йовев.

В сряда те ще изразят недоволството си заради неясноти около строителството на 34-етажната сграда на „Артекс”. 

Снимка: Ладислав Цветков

Те настояват строителят „Артекс”, който продаде апартаментите на политиците и предизвика трусове във властта, да спре да строи, докато не се стигне до еднозначно решение законен ли е обектът или не.

През последните няколко дни чухме различни позиции. Според главния архитект на София арх. Здравко Здравков сградата е с изтекло строително разрешително. Според ДНСК документите не са изтекли, тъй като има допълнителен документ, подписан от арх. Здравко Здравков.

Снимка: Ладислав Цветков

„Сградата е с изтекло строително разрешение и трябва да бъде незабавно спряна”, категоричен е юристът Никола Вапцаров от инициативния комитет. Той е провел среща по казуса и с омбудсмана Мая Манолова.

„Писна ми от бездействието, корупцията, нехайството, от „измиването на ръцете” и прехвърлянето на отговорност”, добави Вапцаров.

Магдалена Шишкова, която е от Инициативния комитет, заяви, че лично е говорила с архитектите Мирянови на първите протести.

„Те ни казаха: „Вие не разбирате от хубаво, вие не знаете какво ще направи ние – златен трон вътре, нещо грандиозно”. И аз искам да си купя за 650 евро тук един апартамент, но ми казаха, че струвало 3 хил. до един етаж и нагоре по 5 хил. Евро”, заяви жената

От инициативния комитет избраха деня на шегата, за да посочат, „лъжите” на институциите.
„Лъжа номер едно ,че сградата се строи законно. Това беше най-голямата лъжа, която беше казана от директора на ДНСК”, коментира Воислав Тодоров, инициативен комитет „Лозенец”.

Снимка: Ладислав Цветков

Мириян Башур от протестиращите жители на „Лозенец”, заяви че архитект Пламен Мирянов – младши в телефонен разговор му е обяснил, че политици подкрепят „Артекс”.

Недоволните са категорични, че ДНСК може да си свърши работата, без да чака съдебни решения. На противоположната позиция се оказва регионалният министър.

„Тогава да имаме становище на компетентните органи, този обект на фирма „Артекс” има ли или не в момента разрешително, трябва ли да продължи неговото строителство с ново разрешително или старото важи. Най-лесно е да се подадат оставки”, каза Петя Аврамова,  регионалният министър

От „Артекс” запазиха мълчание.

Снимка: Ладислав Цветков

В сряда от 18:30 ч. комитетът организира протест пред сградата с настояване строежът да бъде спрян, а проектът – преработен.