Очаква се днес да се проведе среща между премиера Бойко Борисов и представителите на Инициативния комитет „Лозенец”, които се обявиха срещу строителството на небостъргача „Златен век”.

Според протестиращите, „Артекс”, които изграждат сградата и които се оказаха продавачи на евтините жилища на властта, се ползват от политически чадър.

Основните критика са, че „Златен век” е с изтекло разрешително, каквато позиция изрази и главния архитект на София. Според ДНСК обаче, сградата има нужните документи и съда трябва да каже дали разрешителното е изтекло или не.

„Основното, с което ще го запознаем са нашите документи, с които разполагаме и с нашето становище относно това защо се строи незаконно на ул. „Златен рог”. Ние  имаме голяма надежда, че г-н Борисов ще може да накара администрацията да изпълнява закона. Ние само това искаме, губим голяма част от времето си да се занимаваме с администрация, която не си върши работата”

От Инициативен комитет „Лозенец” допълниха, че са обнадеждени, защото столичният кмет Йорданка Фандъкова вече ги е подкрепила.

„Ще обясним от правна гледна точка защо този строеж трябва да бъде спрян незабавно и окончателно. Очакваме ДНСК да се задвижи, да бъде внесен нов проект, който да бъде одобрен спрямо новите строителни изисквания и да бъде приведена сградата в изискванията на Общия устройствен план на София, който е 26 метра височина”, допълниха от ИК „Лозенец”.

Междувременно премиерът разпореди на ДНСК да спре строежа. Мярката, обаче е временна.