Малко над 17 млн. ваксини e поръчала страната ни, съобщиха за bTV от здравното министерство във връзка с наше запитване за поръчаните и получени дози. 

Поръчаните количества са от шест фирми-производители и трябва да стигнат за имунизирането на общо 9,5 млн. души.

Снимка: Министерство на здравеопазването

 

Най-много препарати страната ни е поръчала от квотата си от „АстраЗенека” - 97,17% от квотата.  Ваксината беше временно спряна в България след смъртен случай на жена с множество придружаващи заболявания.

Страната ни е поискала 100% от квотата си от френско-британският препарат за имунизация „Санофи”, който все още не е одобрен за употреба. Общо от двете компании дозите са малко над 9 млн.

България е поръчала 77,42% от квотата си за ваксини на „Модерна” и 62,88% от тази за „Пфайзер”. От тези два препарата са поръчани близо 3,9 млн., но са доставени едва 193 хил.

От „Модерна” предварително бяха договорени 500 хил. дози. По-късно здравните власти заявяват допълнително количество от още 460 хил. Общо с иРНК ваксините на „Модерна” ще бъдат имунизирани не повече от 480 хил. души, ако производителят изпълни поетия ангажимент. 

От четвъртата одобрена ваксина в ЕС - тази на „Янсен” сме поръчали 64,52% или 2 милиона дози (б.р. препаратът е еднодозов).

От препарата на „Кюървак” сме поръчали 28,67%, но тази ваксина все още не е получила разрешение за употреба на територията на ЕС. 

Поръчаните ваксини са договорени по рамково споразумение от ЕК, а доставките са директни - между България и съответния производител, посочват от здравното министерство. Именно „Янсен” е единственото изключение заради тристранно споразумение, сключено между производителя, Швеция и страната ни. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!