Броят ваксини, които ще получи всяка страна в Евросъюза, зависи от броя на населението й. Но всяка самостоятелно решава от кой препарат какво количество да поръча. Докато всички чакат „АстраЗенека“, bTV Новините провериха кой на какво разчита най-много.

От заявените досега ваксини, България най-много е поръчала от „АстраЗенека“ - над 4 милиона и половина дози. От справката на здравното министерство става ясно, че ще искаме повече бройки от „Санофи“, но едва когато видим резултатите от втора фаза на проучването й.  На трето място у нас е препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ - от него чакаме почти 3 милиона и 900 хиляди дози. Малко над половин процент от населението - 0.54% е ваксинирано. Така страната ни продължава да е на последно място в Европа.

В Германия „АстраЗенека“ е на трето място по заявки - с 56 милиона дози. Най-много страната разчита на „Пфайзер“ и „Бионтех“, от които е поръчала 90 милиона дози.
Следва „Кюрвак“ с 62 милиона. Към момента са ваксинирани над 2,5 % от германците.

В Италия най-много са поръчаните дози на „Джонсън и Джонсън“ - близо 54 милиона. Следват по равни количества – по 40 милиона, от „АстраЗенека“ и „Санофи“. Към момента на Ботуша е ваксинирано близо 3% от населението.

Франция вече е обхванала над 1,5% от жителите си във ваксинационната си програма.
Страната е заявила най-много количества от  „Пфайзер“ и „Бионтех. Следват ваксините на „Санофи“ и „АстраЗенека“.