Възможно е масовата ваксинация у нас да рестартира в четвъртък, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това ще стане след заключението на Европейската агенция по лекарствата за „АстраЗенека“, което се очаква в сряда.

В позиция компанията днес отново гарантира, че няма проблеми с качеството, на която и да е тяхна партида. 

Желаещите да се ваксинират у нас са притеснени относно имунизационната кампания. Записан за доза-защита за утре, но с отменен час, Данаил се пита – кога, как и с какво ще бъде ваксиниран.

„Надявам се, че тази ваксина, която я пазят за приоритетни групи, ще бъде пусната и за хората“, добави той.

„Тази сутрин е получена доставка от 21 060 дози от ваксината на „Пфайзер“, а в петък се очакват 33 600 дози от ваксината на „Модерна“, отговори директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

На 2 декември миналата година в парламента здравният министър докладва, че с писмо от 14 октомври до Европейската комисия, България се отказва изрично от предварително споразумение за закупуване на ваксини от производителя „Янсен“. Тогава още неодобрена, а днес четвъртата с разрешение.

Снимка: btvnovinite.bg

България е делегирала изцяло преговорите и договорите с производителите на ваксини на Брюксел. След изтичане на крайния срок за изричен отказ от участието с производителя на лекарства, фармацевтичната компания „Янсен“ от Европейската комисия е получена информация, че само България се е отказала от гореописания договор.

„България не е страна по договорите с фармацевтичните компании“, каза днес проф. Ангелов. На въпрос „Има ли договаряни количества ваксини извън договорите, които има ЕК с дадената държава“, той посочи, че не може да отговори и добави, че Народното събрание е делегирало правата.

Според доклада на здравния министър през ноември, е изтекъл срокът да договорим количества, директно с „Пфайзер“, отделно от нашата квота, договорена от Брюксел.

„По данни на ресорната агенция, общо поръчаните дози от „АстраЗенека“ и „Санофи“, която още чака одобрение, са близо 10 милиона. Ако бяхме поръчали, щяхме да имаме 36 милиона“, обясни тогава проф. Ангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

От Брюксел отказаха да коментират договори между държавите и производителите. Допълват, че те принадлежат на страните членки и ЕК няма да ги прави публични. И припомнят – поръчките на всяка страна са част от националната ѝ стратегия.