Продължава недоволството на стопани на домашни прасета, които трябва да умъртвят своите животни заради заразата от Африканска чума по свинете. За протест се готвят в пловдивското село Крушево, заедно с други 7 населени места в община Първомай.

Протестиращите категорично отказаха да умъртвят животните, тъй като не е преминала ветеринарна проверка, която да установи зараза. Стопаните обясниха, че използват дезинфекционни средства преди да доближат своите животни.

Освен това подчертаха, че са закупили големи количества фураж, който при заколване на свинете, ще стане излишен.

„Ще си платим глобите, но няма да пуснем никого в дома си”, заявиха жителите на Крушево.

Кметът на общината Ангел Папазов обясни, че споделя позицията на държавата и на областната епизоотична комисия, която е излязла с решение да се заколят домашните животни.

В село Градина стопани заявиха, че ситуацията по доброволното заколване на прасетата е неприятна, но ще ги умъртвят. Касапи пък съветват да се пръска с бяла вар след изваждането на прасето от кочината. Целта е да се избегнат болести при следващите животни.

Други от протестиращите призоваха министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева за отсрочка във времето да заколят прасетата си. Подобно забавяне получиха стопани на домашни прасета в Пазарджик.

Масово се изкупуват и фризери тип „ракла”. Продавачи обясниха, че хората търсят бялата техника, за да замразят месото от заколените прасета.  

По-късно през деня ще започне протест в Пазарджик. Очаква се да се включат жители от 30 села.