Този петък е последният срок, в който собствениците на прасета от лични стопанства могат да ги заколят, преди държавата да евтаназира животните. Тази мярка предизвика протести в Сливенско и Ямболско, а снощи за часове бе затворен пътя до село Крушаре.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестите в Сливенско ще продължат и този петък. Стопани от региона поискаха държавата да отмени мярката за доброволно клане на прасетата в личните стопанства.

Точно в 12:00 ч. изтече ултиматумът на протестиращите към държавата, но напрежението остана. Местните животновъди отказват да заколят своите прасета, защото са извън 20-километровата зона. Те смятат, че животните им са здрави и няма никакви основания да бъдат убити.

„Ако имаше положителни проби, да ги заколим, но те са здрави”, категорична е жителка на село Крушаре.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще се самозапалим тук, само да дойдат. Взел съм мерки, чакам ги, нека да дойдат. Ще мрем с тях заедно. Невинни животни, малки, как да ги заколя", категоричен е  животновъдът Стефан Стефанов.

В случая на Николай Николов животните от фермата му са и регистрирани.

„Доброволно няма да ги пусна”, заяви Николов, който отбеляза, че е изпълнил всички изисквания и „санитарната му зона е на ниво”.

„Кръвта за пробите за чума я взимат от очите на животните. Имам ослепени животни”, разкри Николов.

Свиневъдът се чуди каква е разликата между неговата ферма и големите индустриални стопанства.

„Мен нито ме броят за лично стопанство, нито ме броят за промишлена ферма.”, разказва пък Желязко Христов.

Снимка: btvnovinite.bg

В съседното село Глуфишево Желязко отглежда над 200 животни. Всички са маркирани и под лекарски контрол. Въпреки това ветеринарите казали, че до края на деня трябва да заличи фермата.

Свинефермата работи 30 години, а инвестицията е за стотици хиляди. Стопанинът няма да заколи животните и няма да допусне ветеринарите

Стопаните се оплакаха, че са подложени на постоянен тормоз, за да изколят животните си.

„Очаквам да дойдат утре, за да ги убият. Така ми каза местният полицай”, казва Николов.

„Тормозът е устен, по телефона, от Пенчев”, заявява Желязко Христов, който отбелязва, че стопанството му е построено през 1963 г. специално за свиневъдство.

„Няма да ги заколя. Не виждам причина за това”, казва стопанинът. 

„Да идват с танкове, с гаубици да ги вземат. Аз доброволно не ги давам!”, категоричен е Желязко Христов.

От областната дирекция по безопасност на храните в Сливен отказаха коментар. Все още не е ясно дали утре или от понеделник ветеринарните екипи ще тръгват по селата  за евтаназия на животните.

В Крушаре се готвят за нови протести.