Масово недоволство назрява на няколко места в страната заради наложените от властите мерки за справяне с Африканската чума. Стопани на прасета се обявиха против предписанията и излязоха на протест. Собствениците възразяват срещу заповедите да бъдат умъртвени всички свине, отглеждани в близост до свинекомплекси.

Стигна се дори до спор с министъра на земеделието.

В Сливенско протест блокира пътя между Ямбол и Сливен. Блокадата продължи над два часа. В нея се включиха хора от цялата област – Ямбол, Сливен, Нова Загора, Казанлък. Протестиращите дори влязоха в спор с директора на Областната дирекция на Агенцията по храните и поставиха ултиматум на държавата – до 12 ч. утре да бъде отменена заповедта за умъртвяване на прасетата.

В протестна готовност са и в пазарджишкото село Юнаците. В област Пазарджик днес беше удължен срокът за умъртвяване на животните до 11 август. Така стопаните получиха една седмица отсрочка.

От своя страна земеделският министър Десислава Танева обеща да потърси стимул за стопаните, които доброволно изпълняват мерките на ветеринарните власти.

Сред стопаните, които попадат в обхвата на наложените мерки е и Борис Илиев от с. Юнаците, който отглежда 12 прасета.

Твърди, че чисти и дезинфекцира помещенията на животните всеки ден: „Ринем и се мие. Постоянно им хвърляме пепелин за мухите. При нас е много по-затворено от свинекомплексите, защото фуражът ние си го произвеждаме”, твърди Борис.

Според Танева домашните прасета носят голям риск за бързото разпространение на чумата. 

„В нашите лични стопанства, понеже сега много често се дава в репортажите, едно килимче дали би било достатъчно за мерки за биосигурност. Те мога да усвоят месото и това е положителното на тази мярка, защото ние не трябва са стигаме до етап, в който болестта ще унищожи животните”, коментира Танев в „Тази сутрин” по bTV.

Вместо да заколят животните си, дребните стопани готвят протест.

„Министърът да си гледа работата. В момента те са в паника и не взимат адекватни действия. Пускат заплахи към хората как ще бъдат санкционирани, вместо да кажат държавата ще ви подкрепи”, коментира Димитър Петков, организатор на протеста в Юнаците.

Освен жителите на село Юнаците, на протест ще излязат още 30 пазарджишки села.

Утре за протести се готвят и пловдивски села.