Столичани излязоха на протест с маски пред общината заради мръсния въздух. Така десетки възмутени софиянци прозоваха общината да признае проблема с въздуха, който дишаме, както и да предприеме небазавни мерки.

Един от протестиращите - Димитър Илиев, посочи че сред мерките трябва да е например влизането в сила на санкциите на горене на опасни битови отпадъци, както и комплекс на  поощрителни мерки за по-удобен безплатен градски транспорт.  

Снимка: Ладислав Цветков

Само на една врата разстояние пък от общината отговориха, че исканията на хората са основателни. Въпреки това, според тях, в сравнение с минали години въздухът е по-чист.

Поемаме ангажимент да слушаме и да чуем всички раузмни предложения и да приемем промени в механизма, отбеляза Елен Герджиков – председател на Столичния общински въвет.   
 

Снимка: Ладислав Цветков

Още 22 станции за измерване на чистотата на въздуха ще бъдат разположени в София до края на годината, посочиха още от общината.  

Галин ходи всеки ден на работа с колело. Дори в дни като днешния, когато температурите са ниски, а вредните вещества са в пъти над нормата. Казва, че се предпазва от смога, използвайки дихателна маска.
 
„Най-често ползвам маска. Това е сравнително висок клас маска, могат да се видят филтрите какво представляват, те са сменяеми. Практически най-критичното нещо при една маска е  колко плътно прилепва на лицето”, обяснява Галин. Смята, че не всички маски имат ефект.

Снимка: Ладислав Цветков

Според фармацевти, последната седмица има значителен ръст на купените антисмог маски. Отбелязват  и че заради заради по-ниската цена хората предпочитат хирургичните маски, но от тях няма ефект.   

След като им обясним, че няма ефект се насочват към антисмог маските, които са с активен въглен и имат сериозен ефект въргу твърдите частици, обясняват фармацевтите. Те съветват при високо ниво на вредните вещества във въздуха, задължително да поставим шал или маска на лицето си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!