Столичани излязоха на протест с маски пред общината заради мръсния въздух. Така десетки възмутени софиянци прозоваха общината да признае проблема с въздуха, който дишаме, както и да предприеме небазавни мерки.

Един от протестиращите - Димитър Илиев, посочи че сред мерките трябва да е например влизането в сила на санкциите на горене на опасни битови отпадъци, както и комплекс на  поощрителни мерки за по-удобен безплатен градски транспорт.  

Снимка: Ладислав Цветков

Само на една врата разстояние пък от общината отговориха, че исканията на хората са основателни. Въпреки това, според тях, в сравнение с минали години въздухът е по-чист.

Поемаме ангажимент да слушаме и да чуем всички раузмни предложения и да приемем промени в механизма, отбеляза Елен Герджиков – председател на Столичния общински въвет.   
 

Снимка: Ладислав Цветков

Още 22 станции за измерване на чистотата на въздуха ще бъдат разположени в София до края на годината, посочиха още от общината.  

Галин ходи всеки ден на работа с колело. Дори в дни като днешния, когато температурите са ниски, а вредните вещества са в пъти над нормата. Казва, че се предпазва от смога, използвайки дихателна маска.
 
„Най-често ползвам маска. Това е сравнително висок клас маска, могат да се видят филтрите какво представляват, те са сменяеми. Практически най-критичното нещо при една маска е  колко плътно прилепва на лицето”, обяснява Галин. Смята, че не всички маски имат ефект.

Снимка: Ладислав Цветков

Според фармацевти, последната седмица има значителен ръст на купените антисмог маски. Отбелязват  и че заради заради по-ниската цена хората предпочитат хирургичните маски, но от тях няма ефект.   

След като им обясним, че няма ефект се насочват към антисмог маските, които са с активен въглен и имат сериозен ефект въргу твърдите частици, обясняват фармацевтите. Те съветват при високо ниво на вредните вещества във въздуха, задължително да поставим шал или маска на лицето си.