Няма промяна в позицията на България по отношение на Република Северна Македония. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев, който се срещна с министъра на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархели, предаде БГНЕС.

„България продължава да е последователна в подкрепата си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при спазване на критерия за индивидуалните постижения на всяка една страна и спазване на фундаменталните ценности на общността като добросъседство“, допълни Стоев.

Служебният министър на външните работи, заяви, че страната ни е отворена за отговорен, открит и пълноценен диалог със Северна Македония и очаква от най-близките ни съседи в региона да работят в дух на искреност и конструктивност.

Стоев изрази готовност да се срещне със своя македонски колега Буяр Османи, за да обсъдят инициативи, които могат да бъдат реализирани от служебния кабинет.

„За нас от ключово значение поддържането на добросъседски отношения и получаването на необходимите гаранции за изпълнението на договора от 2017 г., подчерта още министърът и допълни, че България продължава да полага усилия за възстановяване на доверието в отношенията си със Северна Македония.

Стоев посочи, че има за цел с конкретни стъпки да се възстанови диалога със Скопие, включително на най-високо равнище, което да даде основа на бъдещото редовно правителство да върне отношенията между България и Северна Македония до нивото, което трябва да свързва две толкова близки страни.

В заключение служебният външен министър заяви, че се надява усилията и доброжелателния подход на България най-накрая да бъдат оценени от нашите съседи и заедно да работим за намиране на устойчиво и трайно решение на отворените въпроси в отношенията ни.