Нашият случай е тест за доверието на Западните Балкани в ЕС, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на РС Македония Никола Димитров в интервю за гръцкия „То Вима”.

По думите на вицепремиера в вече много негови сънародници започват да се съмняват в приемането на С. Македония в ЕС. Димитров отбелязва, че страната има статут на кандидат още от 2005 г., а преди 12 г. е получила първия положителен доклад за начало на преговорите за присъединяване. Междувременно Хърватия стана член на ЕС, въпреки че Македония подписа преди нея Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

„Много хора ще си зададат въпроса дали ЕС е сериозен. Към това трябва да се добави и разпространението на спорния нон-пейпър за промяна на границите и създаване на по-големи държави, докато в дългосрочен план имаме нужда от „европейски Балкани”, в които границите ще имат все по-малко значение”, казва Димитров.

Македонският вицепремиер под „нон-пейпър“ визира документ, който се приписва на словенският премиер  Янез Янша и се появи в интернет пространството в средата на април. Според разпространената грама Янша предлага пред Брюксел ревизия на границите на Босна и Херцеговина и Косово.

Снимка: Скрийншот То Вима

Димитров изразява готовността на Скопие да си сътрудничи с бъдещото правителство на България, но подчерта, че „ще бъде стратегическа грешка, ако не успеем да намерим решение”.

„Трябва да вземем предвид европейските принципи. Вярвам, че е част от добросъседските отношения една европейска държава да приеме, че нейният съсед има право на самоопределение. Не можеш да оспориш македонския език по пътя ни към Европа, ако Европа е общност от ценности и се гордее с езиковото си многообразие. Съществува международно и европейско право, от които се ръководят междудържавните отношения. Идентичността и езикът са въпроси, които засягат всяка държава поотделно”, обяснява Димитров.

Според него, процесът на присъединяване се занимава с въпроси като върховенството на закона и борбата с корупцията, а не с въпроси, които не са свързани с европейското законодателство.

Вицепремиерът смята, че има възможност до юли да бъде определена дата за начало на преговорите с ЕС.

Що се отнася до отношенията между Скопие и Атина, според оценката на Никола Димитров, те са „много открити и даже сърдечни и има доверие” между тях.

Що се отнася до комисията за учебниците, която произтича от Преспанския договор, досега са проведени шест срещи, а скоро се очаква да се състои седмата.