Защо в училищата колкото повече са отличниците, толкова по-малки са стипендиите за отличен успех? bTV провери как се разпределят парите за учениците. 

Марин и Георги са в училище с изключително висок успех. Това поставя пред ръководството на математическата гимназия казуса как да разпредели дадения от министерството ограничен бюджет, тъй като той не расте с броя на отличниците.

„В последните години от 9. до 12. клас успехът, до който стигаме е 5.88, тоест взимат децата, които имат 5.88 и по-висок успех, което наистина е много високо. Най-ниският успех, до който сме стигали е в 8. клас там на 5.75 даваме стипендии“, казва директорът на математическата гимназия д-р Антоан Тонев.

Там стипендията за отличник е 30 лева.

„Не бих казал че е много, но е по-скоро като някакъв жест и знак на престиж да имаш висок успех“, смята отличникът Марин Христов.

Малко над 40 милиона лева отпуска държавата за стипендии, като бюджетът за тази учебна година е увеличен с 15%, посочват от МОН. Според броя на отличниците поощрението за висок успех може да стигнe 60 лева, най-ниското е – 21 лв.

„Размерът за стипендиите като перо тази година се повиши с 15 лв. Инфлацията е много над 15%. За съжаление, твърде нисък е размерът и практически много малко могат да си купят с 30 лв. месечно. Като отидете в една книжарница 30 лв. е една хубава книга“, допълва директорът на СМГ.

Според Георги, който е пълен отличник стипендията е далече от сумата за издръжка в училище.