Стипендии за магистратури в едни от най-елитните университети в света. Държавата ще финансира обучението на български студенти в чужбина, но срещу определени условия.

Става въпрос за Национална програма "Фонд "Стефан Стамболов".

До 2025 г. включително ще се отпуснат до 10 стипендии за магистърска степен годишно. Всяка от тях - до 200 хиляди лева или общо 6 милиона.

Според правилата обаче след завършването си, студентите трябва да се върнат да работят в България поне три години.

Студент по медицина в шести курс, Теодора Делчева вече е решила да остане и работи в България, докато състудентите й все още са пред дилема.

„Дали да останат тук или да търсят вариант в чужбина, където условията за медицина са добри и заплащането е много по-високо. Трябва да има политика, която съзнателно да работи за подобряване на условията в болниците, както и за заплащането не само на лекарите, а и на целия медицински персонал“, казва Теодора.

За студенти като Теодора образователното министерство предлага  "Фонд Стефан Стамболов", който плаща обучението в чужбина, но изисква спечелилият стипендията да се върне и работи в България.

Условията са: кандидатите трябва да са български граждани, с бакалавърска или магистърска степен, придобита до пет години преди конкурса. Успехът от дипломата да е минимум 5-ца.

Желаещите избират от 24 университета, сред които Харвард, Принстън, Кеймбридж и „Джон Хопкинс“.

„Бих пробвала, ако мога в Колумбия, Принстън, Станфорд - би било прекрасно“, коментира Теодора

Стипендиите ще покриват транспорта до чуждестранното висше училище, таксата за обучение, разходите за наем, медицинска застраховка.

Преди заминаването си обаче студентът сключва договор с българската държава.

"При неизпълнение на задълженията от страна на бенефициента същият възстановява стойността на получената стипендия плюс лихва."

Подборът започва от юни с разглеждане на документи, представяне на видео визитка и провеждане на индивидуално интервю.