Проект на Министерството на образованието и науката предвижда повече гимназисти да получават стипендии, включително и учениците в частните училища.

„Разбиранията на хората са, че щом си в частно училище, значи си добре финансово. Но това невинаги е вярно“, казва Алипи Алипиев, ученик в частно училище.

„Независимо какво изкарват родителите ти, ако имаш самочувствието, че си заработил нещо със знанията си, би се чувствал много по-добре“, добавя съученичката му Атина.

Сега стипендия се полага само за отличниците в общинските и държаните училища. 

„Хубаво е, че Министерството спира да разделя децата на обучавани в държавни и частни училища, защото говорим за децата на България и отношението е редно да е еднакво“, коментира Даниела Николова, която е директор на частно училище.

Снимка: bTV

„И в частните има ученици, които не се справят добре, и други, които полагат усилия и трябва да имат равен достъп. Това е проектът на постановлението, ще постъпят становища, те ще бъдат разгледани“, обясни заместник-министърът на образованието Ани Михайлова.

Стипендията може да е между 21 и 60 лева и вече не само гимназисти, но и осмокласници ще получават стимул за добри успехи в клас.

Стипендии за успех ще има и за ученици бежанци. А гимназистите, които сега получават социална стипендия, при добри оценки, ще имат право и на половината от заслуженото като отличници.

Предложението е публикувано за обществено обсъждане.

Вижте повече във видеото: