„Управляващата коалиция се управлява през мобилните телефони“, каза бившият министър на отбраната Стефан Янев в интервю за БНР. По думите му механизмите за взаимодействие не работят.

Янев коментира и идеята да се изгони руския посланик у нас. Според него гоненето на Елеонора Митрофанова е крайна мярка.

„Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания или действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого“, коментира Янев. Той определи държанието на Асен Василев по повод Митрофанова за „фриволно и емоционално“.

Според Янев отношенията България – Русия биха се влошили значително ако посланикът бъде изгонен.

Относно подписването на Плана за възстановяване според Янев финансирането не е гарантирано на базата на представения проект. То може да бъде спряно при установени нередности.

„За позицията на премиера Кирил Петков за Р. Северна Македония показва непознаване на проблема – непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес“, каза още бившият министър на отбраната.