Служебният министър-председател Стефан Янев потвърди, че е имало подслушване на опозиционни политици. В момента тече проверка по случая. Това обяви самият той пред обществената телевизия.

"По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е "да". Разбира се, в момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене", заяви Стефан Янев.

Пред bTV служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди още вчера, че и служебният премиер Стефан Янев е бил подслушван преди вота на 4 април. 

Прокуратурата поиска Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да започне проверка. Засегнати политици призоваха за съд и най-тежките наказания, ако това действително е така.

В коментар на твърдението си и дали има категорично доказани факти, че е имало подслушване на политици от опозицията, служебният премиер Стефан Янев подчерта:

"Категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите".

Проблемът с подслушванията е много сериозен. Той е част от един модел за насаждане на страх и насаждане на контрол, заяви още служебният премиер.

"Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите. Надявам се да не се превръщаме в страна в един бъдещ съдебен спор, така че ще се въздържа от информацията, която имам. Когато фактите са неоспорими, когато има доказателства, когато мине съдебна фаза - тогава може да се коментира всичко", отбеляза служебният премиер пред "Панорама".

Помолен с една дума да каже какво завари при встъпването си в длъжност. Стефан Янев отговори:

"Ще бъда откровен. Заварих хаос. Заварих хаос в държавната администрация, в начина на функционирането й, в начина на подготовка и взимането на решения, което според мен, не отговаря на модела на взимане на решения и прозрачно управление."

Стефан Янев коментира казуса около шефовете на ДАНС и на разузнаването, като заяви, че ще се търси вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство.

Председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев и председателя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов бяха в неплатен отпуск, който прекратиха преди дни. 

"Тези хора се дискредитираха пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за периода най-малко за действието на служебния кабинет и може би и отвъд. По този начин до голяма степен бих казал, че е нарушено и изискването в техните съответни устройствени закони, където нарушения от рода на уронване престижа на службата води до наказание.  Въпросът с уволнението не стои. Процедура, разбира се, има. Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство и започване на тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата, а не в нечий чужди интереси, каквито и да бъдат те", подчерта Стефан Янев.