И служебният премиер Стефан Янев е бил подслушван преди вота на 4 април. Това обяви пред bTV служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Прокуратурата поиска Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да започне проверка. Засегнати политици призоваха за съд и най-тежките наказания, ако това действително е така.

Послушвани са много хора. Сред тях и служебният премиер Стефан Янев.

Това каза в специално интервю за bTV вицепремиерът Бойко Рашков.
 
Скандалът с подслушването тръгна от съпредседателя на “Демократична България” Атанас Атанасов вчера, който заяви, че около изборите са подслушвани партийни дейци и водачи на листи.

Днес прокуратурата съобщи, че започва проверка. Вицепремиерът заяви, че срещу него е образувано досъдебно производство от прокуратурата, от обвинението отрекоха.

Снимка: bTV

Ден след изнесените твърдения за масово подслушване на политици, силовият вицепремиер потвърди пред bTV, че ДАНС и Държавна агенция “Технически операции” са подслушвали политици около изборите.

На въпрос кои политици са били подслушвани Рашков отговори, че засега ще замълчи.

“Ще трябва да запазя мълчание, има правила, които не позволяват. Много хора, политици от различни партии, но не и от ГЕРБ, което потвърждава твърденията, че ГЕРБ използва държавните структури за свои политически цели”, каза силовият министър Бойко Рашков пред bTV.

Софийската градска прокуратура съобщи, че започва проверка по случая. 

„СРП е разпоредила от своя страна на Националното бюро за контрол. Уверявам ви, че прокуратурата ще изпълни задължението си по закон и няма да бъде въвлечена в предизборни кампании", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Ще си позволя да кажа, че се изумих как градската прокуратура разпорежда, указва или заповядва, може би, на това национално бюро, което по дефиниция и по закон е независим държавен орган, който осъществява такива проверочни действия на всички държавни органи, ангажирани с процедури с използване и прилагане на СРС включително и върху тази дейност на прокуратурата“, каза Рашков.

И днес екипът ни не успя да се свърже с ръководството на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. А още вчера ДАНС съобщиха, че започват вътрешна проверка.

Вътрешният министър съобщи още, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу него и служител на Държавна агенция „Технически операции“ след публикация в медиите, че е искал да бъде подслушван главният прокурор. От прокуратурата отрекоха да има такова досъдебно производство.

„В самия прокурорски акт не пише моето име, но в страницата, приложена към това постановление, има снимка, там е моята физиономия и името ми е служител от ДАТО. А сега, че отричат, пита се в задачата ако това, което е образувано като съдебно производство, не се отнася до лицата в публикацията, защо са изпратили още писма до тази структура, за да изиска информация от една държавна структура“.

Бойко Рашков е направил и поредната кадрова смяна. Снел е доверието си от директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков. И той е бил преназначен.

„Пренасочвам този служител в друга служба, която ще бъде с подпомагаща роля на министъра за предстоящите избори“, обясни Рашков.

Неговия пост ще заема заместникът му. Ревизия започва и в Областната дирекция на МВР-Пловдив след разкритата група с участието на полицаи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тези дни ще стане ясно и решението на премиера за председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев и председателя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Двама бяха в неплатен отпуск, който прекратиха преди дни.

Снимка: btvnovinite.bg

До днес е отпускът и на директорът на Агенция "Технически операции" Цветан Китов.