Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод твърдението за подслушване на политици.

Тя е изискала Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства (НБКСРС), в чиято компетенция е, да извърши проверка в Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, ГДБОП-МВР и ДАНС, за да се установи извършени ли са нарушения при прилагането на СРС.

„Уверявам ви, че прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон и няма да бъде въвлечена в предизборна кампания“, каза за bTV говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Вчера съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов изнесе данни, че политици и противници на ГЕРБ са били подслушвани около изборите, а късно вечерта тази новина потвърди и вицепремиерът Бойко Рашков първо пред bTV. Той заяви, че има информация, че ДАНС и ДАТО са подслушвали политици, включително и служебният премиер Стефан Янев.

Рашков заяви, че срещу него имало образувано дело в прокуратурата след публикация в медиите, в която се твърди, че той и служител на ДАТО са искали да подслушват главния прокурор.

Сийка Милева заяви, че не отговаря на истината твърдението, че в прокуратурата има образувано досъдебно производство срещу Бойко Рашков.

„Вярвам, че е в интерес на правовия ред длъжностни лица да се въздържат от разпространението на неистини и "фалшиви новини", посочва Сийка Милева.