Трима от шефовете на службите за сигурност са излезли в отпуск, сочи справка на правителствената пресслужба.

Това са: председателят на ДАНС Димитър Георгиев (в неплатен отпуск от 7 май до 6 септември включително), председателят на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) Цветан Китов (в платен отпуск за обучение от 5 май до 21 май) и председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Атанас Атанасов (в неплатен отпуск от 7 май до 5 септември включително).

В интервю за предаването „Тази сутрин“ служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че е притеснително, че шефове на службите за сигурност са излезли в неплатен отпуск веднага след като е било назначено служебното правителство.

По думите на служебния вътрешен министър в МВР няма чистка, има смени, които ще продължат, защото хората искат това.

„Всички възлови места са с назначение на предишния кабинет, който беше бламиран от българския избирате, не може без смяна“, обяви Рашков. 

Той намекна и за купен вот на последните избори. Ще бъде направена проверка и защо машини за гласуване се съхраняват в полицейски управления.

Рашков каза и че изборът на Елена Фичерова-Караиванова за началник на кабинета му е негов, и е на база професионални качества.

На въпроса знаел ли е, че тя е сред учредителите на партията на Васил Божков „Българско лято“ той отговори: „Не знаех, проверих, че няколко месеца преди това е заличена с решение на ЦИК от листите на тази партия“.

Служебният вътрешният министър заяви, че ще бъде безкомпромисен към всички служители, влезли в престъпни връзки.

Следобед Рашков извика на среща в МВР шефовете на службите. Според официалната информация това е редовна оперативка.

На тричасовата среща присъстваха шефовете на "Национална полиция", "Жандармерия и борба с организирана престъпност", "Пожарна безопасност и защита на населението" и на СДВР.

Оставки и уволнения не е имало, стана ясно след срещата.