„Президентът има абсолютното право да насрочи дата за изборите. Щом преценява, че е възможна 11 юли, нека да бъде тя. Ако погледнете историята на предишните парламентарни избори, които са провеждани лятото, избирателната активност е изключително сериозна, независимо, че се говори за летни месеци“.

Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов, коментирайки определената от държавния глава дата на предсрочния вот.

„Очаквам българският гражданин да си прави сметката, гледайки какво се случва в Народното събрание, колкото и кратко да беше то. Ще видим какъв ще бъде вотът му. Всеки, който има право да гласува, ще може да го изрази по демократичен начин“, посочи още депутатът.

Според Балабанов с настоящите промени в Изборния кодекс се очаква сериозен вот в чужбина, а за критиките, че така ще се повиши тежестта на гласовете от Турция, той коментира: „България е там, където има и един българин“.

„Огромна част от българите в чужбина не успяха да гласуват заради сложните и сбъркани правила на стария Изборен кодекс“, коментира още той.