Очертава се изборите да бъдат на 11 юли, каза президентът Румен Радев, след като БСП върнаха мандата за съставяне на правителство.

„Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси. Трябва да съдейства отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори. Затова и моето решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори“, каза президентът.

Какво следва?

Румен Радев обясни, че в 14 ч. днес ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции. На 7 май от 9 ч. ще изслуша кандидатите за ЦИК.

„Очаквам указът да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание с указ и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, поясни Румен Радев.

„Съставянето на един служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които да бъдат обединени от важна цел – провеждането на честни избори и управление на страната в трудни времена“, допълни държавният глава.

В тази връзка Румен Радев информира Корнелия Нинова, че „има намерение да покани авторитетни експерти от левицата“ в служебния кабинет.

По думите на държавния глава обаче, ако и след изборите през лятото се стигне до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Затова Радев призова всички политически партии "да избистрят приоритети си, да преосмислят поведението си и да потърсят единодействие" в името на България.