Министерството на икономиката наблюдава 130 стоки от първа необходимост за евентуална спекула с цените, на които се търгуват. Това съобщиха за bTV от ресорното ведомство. На този етап данни за превишаване на права няма.

Прокуратурата също ще следи за злоупотреби. Сред наблюдаваните стоки са основно хранителни продукти – захар, брашно, олио, яйца, както и санитарни продукти, част от които са изчерпани – като маските.

Складовете на големите търговски вериги у нас са заредени с достатъчно хранителни продукти и риск от опразване на щандовете няма, уверяват от Министерството на икономиката. Препоръчва се обаче ограничаване на промоциите.

„В момента водим разговори тези промоционални политики да бъдат коригирани, защото остават по-скъпите продукти. Теоретична мярка, да има защитни цени, съществува. На този етап мярка не се налага", каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Щабът към прокуратурата също ще следи за злоупотреби с цените. „Дадени са указания от Върховната апелативна прокуратура и започват масирани проверки в страната за спекула със стоки от първа необходимост, дезинфектанти, лекарства и всичко необходимо за здравето“, добави обвинител номер едно Иван Гешев.След въвеждането на извънредното положение у нас, цените на храните остават без сериозни движения нагоре, твърдят експертите.
Държавата е договорила нова доставка на защитни маски, които да бъдат разпределени, както за нуждата на населението, така и за здравната ни система. Името на страната вносител не се съобщава.