Предвиждаме солидарна отговорност, за да няма прехвърляне на топката между проектанти, строители и надзорници – всеки един от тях ще отговаря изцяло при вреда. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на предложените промени в Закона за устройство на територията, цитирана от БГНЕС. На него присъстваше и главният архитект Здравко Здравков. 

Промените целят да се засили контрола и отговорността на всички участници в строителния процес. 

Снимка: Ладислав Цветков

„В края на гаранционния срок, когато се установи дефект в проекта даваме една възможност, възложителят да предяви иск към тримата участници в процеса - проектант, надзорник и строител. На база съставяне на констативен протокол да се вмени срок осредняване на дефекти по обекта, въз основа на който, ако не се отстранят да бъдат изпълнени от възложителя след предявяване съответния регрес и намиране не съответните суми от тримата“, каза още арх. Здравков.

 

 

По думите ѝ отговорността за явни дефекти ще се носи от надзорника. „Ще искаме отделни застраховки от строителя към всеки един обект. Застраховката ще трябва да покрива не само времето за строеж, а и целия гаранционен срок“, уточни Фандъкова. 

Снимка: Ладислав Цветков

Част от предложенията включват изменения в наредбата, която установява въвеждането на експлоатация на строежите - за срока, в който се отстранява дефект по въведен в експлоатация обект, ще спират да текат гаранционните срокове. 

 

 

„Всичко това е с една единствена цел – да защитим публичния ресурс, да защитим публичния интерес, Правим огромни инвестиции в огромни обекти. В края на краищата ми се налага да отговарям за това, че някой на място не е догледал, не си свършил работата. За това потърсихме всички възможности, които да гарантират, че ако има такъв някой, той наистина ще носи сериозна отговорност, така че той да заложи застраховка, да плати, да гарантира, и когато изтече гаранционният срок, тогава вече да си отдъхне и да поеме към следващ обект, да заложи не само средства, но и собствения си имидж“, уточни кметът на София.

Снимка: Ладислав Цветков