Синдикати и работодатели се срещнаха с премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Министерския съвет, за да обсъдят покачването на цената на тока.

Срещата при премиера е била организирана по искане на четирите работодателски организации и на двата синдиката, уточни министър Петкова.

Министърът на енергетиката информира, че на тази среща представители на работодателските организации са изказали притеснения от покачването на цената на тока на свободния пазар от началото на април. Тя е уверила представителите на бизнеса и синдикатите, че държавата изпълнява поетите ангажименти към енергийната борса.

Дружествата от групата на БЕХ, спазвайки Закона за енергетиката, продават електроенергия на свободния пазар. Отделно от това дружествата от държавната енергетика ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса всеки час на платформа "Ден напред" на цена от 44.10 лв.

"Това е цена, която е определена от Европейската комисия, и ангажимент, който ние стриктно спазваме", увери министър Петкова, цитирана от БТА.

На срещата е било обсъдено и състоянието на "ТЕЦ Марица изток 2" и всички са се обединили за това да се търсят възможности, за да може да се съхрани работата на централата.

"Трябва да намерим баланс, трябва да се намери начин, който да даде възможност на "ТЕЦ Марица изток 2" да работи при нормални пазарни условия", допълни министър Петкова.

По думите й капитализацията е един от възможните варианти за спасяването на въглищната централа.