Срина се сайтът на Народното събрание. От парламента обясниха, че страницата в интернет не е била достъпна снощи по технически причини. Хакери обаче, нарекли се "анархистите", обявиха, че са отговорни за атаката.

Вчера следобед редица медии получиха мейли за предстояща хакерска атака на сайта на парламента. Той действително спря да работи вечерта, но от пресслужбата на Народното събрание обясниха, че имало проблем със сървъра и след рестартирането му той възстановил работа.

В писмо до bTV група под името "анархистите" обяви като мотив за атаката солидарност с протестите в страната по повод изказването Валери Симеонов, както и недоволство от позиция на заместник председателя на комисията за финансов надзор, който отговаря и за застрахователния сектор.

Експертът по киберсигурност Ваня Палейкова смята, че атаката към сайта е аматьорска.

„Съдейки по размера и начина на реализиране, тя е от нискобюджетните – това е 7 долара на час или пет литра нафта е струвало на тези анархисти да извършат атаката”, каза Ваня Палейкова.

От ГДБОП нямат сигнал за подобна атака и припомнят, че за такава дейност се носи наказателна отговорност.

„Една такава дейност – дифейс на сайт на институция, от организирана престъпна група се наказва с лишаване от свобода от 5 до 8 години, така че не е безопасно да се заиграват с такъв тип действия”, каза Явор Колев.

Двата сайта, посочени като мишена – на парламента и финансовия надзор, функционират нормално, но нямат сертификат за сигурност.

Наша проверка преди два месеца показа, че 3 министерства и 14 агенции нямат сертификати за сигурност на сайтовете си. Дори след срива на търговския регистър, сайтът на Агенцията по вписвания продължава да е без сертификат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!