Ден след острото изявление на държавния глава за случая с офицери на НСО в Росенец, премиерът предложи промяна в закона за службата.

Борисов поиска само ръководителят на НСО да носи отворност, кой и как да бъде охраняван с държавни пари. Идеята е лансирана на спешен коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединение патриоти.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов анонсира поправката и изтъкна, че когато е бил вицепремиер е попитал службите защо охраняват почетния председател на ДПС Ахмед Доган

„Г-н Радев, който тогава беше президент, не прояви никакъв интерес. Той не попита, не се поинтересува. Защо - не знам. Изведнъж, когато влязохме в едва ли не предизборен период, тогава се размърда и раздвижи по тези въпроси. Аз съм категорично против да бъдат охранявани, защото те са богати хора“, обяви Валери Симеонов. 

От ГЕРБ осъдиха действията на охранителите на плажа, но вмениха отговорност на Румен Радев за решението политиците Ахмед Доган и Делян Пеевски да бъдат пазени от службата. То се взима в комисия, свикана от началника на НСО. 

„Началникът на службата на НСО,  той предлага проекта за решение, дневния ред на комисията, той я свиква, въз основа на сигналите за опасност от страната. Контролът и ръководството е на президента. Началникът на НСО  уведомява президента по собствена инициатива“, обясни Димитър Лазаров от парламентарната комисия за контрол над службите.

Когато очакваната комисия се събере, ще разгледа данните за необходимост от охрана и ще реши кой и дали трябва да бъде пазен, каза един от членовете й – главният секретар на МВР. Той коментира и действията на полицаите при инцидента на плажа. 

„Колегите са си свършили всички правомощия, които им се полагат по закон. Те са установили и от едната старан участниците, и от другата, посочи Ивайло Иванов главен секретар на МВР. 

Докладвано е на компетентната прокуратура и ако ни бъде разпределено да извършим някакви допълнителни действия ще ги извършим, допълни той.

А ето какво каза по случая главният прокурор Иван Гешев: 

„Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички, наближава година на избори, даже кампаниите са доста по-рано“.

Когато президентът изясни позицията си дали ни има доверие или не, тогава мога да коментирам, каза още главният прокурор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!