Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички, така главния прокурор Иван Гешев коментира намекването на президента Румен Радев, че трябва да бъде извършена проверка на НСО. 

„Президентът да прецени какво иска. Една седмица казва, че ни няма доверие, после иска да разследваме. Да изясни позицията си и тогава мога да коментирам. И аз съм малко учуден от разнопосочните му мнения. В компетентността на главния прокурор влиза надзорът за законност и методическо ръководство. Опитът на един неуспял политик да щурмува „зимния дворец”, не беше успешен. Това е проблем на други институции“, добави обвинител №1. 

Гешев добави, че НСО е на подчинение на президента и ако има данни за престъпления, то прокуратурата ще работи, но какво се случва в НСО е работа на президента.

Снимка: Прокуратура на Р България

Обвинител №1 посети прокуратурата в Габрово заради спецакция в града по линия на разпространението на наркотични вещества в областта. До момента са задържани 13 души. 

Главният прокурор коментира и откритите незаконни опасни отпадъци в землището на община Червен бряг: „Изкопани са над 120 тона, за щастие нивото на радиоактивност е ниско. Поради факта, че са опасни отпадъци, вероятно има и киселина, в района се диша трудно.

Истината е следната – даваш на една фирма опасен отпадък, официално тя е лицензирана, неофициално тя няма никакъв потенциал, свързана е с теб и твоя бизнес, и тя го закопава и трови българската природа, нашите деца, нас, но те печелят пари от това нещо. Има констатирано още едно място, където също не се знае колко отпадък има, то е близо до водоизточник. Това е безобразие – това не може да се случи никъде в ЕС“, коментира той.

На 15 юли МВР и прокуратурата ще отчетат резултатите за първото 6-месечие по темата противодействие на битовата престъпност.