Реакция в парламента след скандала с НСО край „Росенец“. „Обединени патриоти“ и ГЕРБ ще внесат промени в специализирания закон за службата. Планират началникът ѝ да носи цялата отговорност за лицата, които подлежат на охрана. Това съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов след спешно заседание на Коалиционния съвет.

Зам.-председателят на Народното събрание обяви, че не одобрява държавната охрана на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата от същата партия Делян Пеевски, защото и двамата политици от ДПС имат възможности да си наемат частна охрана.

Симеонов припомни, че още когато е бил вицепремиер е поискал информация защо НСО пази Доган, но поради секретната информация в доклада – не може да я сподели публично. Той уточни, че НСО погазват законите  „от десетилетия“ и подкрепи действията на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, който преди ден се опита да стъпи на застроения плаж „Росенец“. Там е издигнат имот, добил популярност като „Сараите на Ахмед Доган“.

Той коментира, че лично е бил потърпевш от охранителите.

„2008 г. тези хубавци, четири човека, биха мой екип на телевизия  „СКАТ“ в град Созопол. Причината –искаха да вземат интервю от Ахмед Доган. След като ги отупаха, строшиха камерата. По отношение на парк „Росенец“ и разрешителното за изграждане на този обект на Ахмед Доган.

Ние предприехме поредица от действия както като медия, както за установяването на беззакония, подадохме редица сигнали до Община Бургас, редица сигнали до ДНСК, защото вие сега нищо не знаете. Вие не знаете, че там има незаконно строителство, че сараят е незаконно построен. Оттам нататък имаше незаконна бариера.“, каза още Симеонов.

Валери Симеонов отказа да коментира скандалния статус на правосъдния министър Данаил Кирилов, в който се осмиват действията на Христо Иванов в сблъсъка с НСО.