След серията инциденти в планината, които напомниха за пореден път, че нямаме медицинска помощ по въздух, днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов декларира в ефира на bTV, че е готов да даде 4 хеликоптера „Кугър“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Те обаче трябва да бъдат ремонтирани. Още през януари 2018 г. премиерът Бойко Борисов нареди на Каракачанов и на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев да обсъдят възможността за преоборудване на военни хеликоптери в медицински.

В началото на миналата година пък беше обявено, че държавата ще купи два медицински хеликоптера с евросредства. Става дума за 20 млн. лв. После броят им беше сведен до един. 

Снимка: btvnovinite.bg

Все още не е изчислено колко ще струва преоборудването на „Кугър“-ите, затова не е ясно дали е по-изгодно да се търси купуване на нови машини. „Направили сме постъпления за осигуряването на допълнителна информация за стойността на този ремонт“, обясни здравният министър Костадин Ангелов.

Според бизнесмена Мариян Боновски, подпомагал спасителни планински акции с хеликоптери у нас, „Кугър“-ите не могат да бъдат въздушни линейки:

„Ако „Кугър“-ът отиде да спаси някой, приемаме, че той ще стигне на някоя магистрала, той къде ще кацне? Той не е пригоден за летене в градска среда, въпреки че „Кугър“-ът е клас „А“, той е двудвигателен, но той е прекалено тежък и много шумен вертолет“.

Снимка: btvnovinite.bg

Боновски допълни, че „Кугър“-ите ще изискват прекалено скъпа поддръжка. Държавата предстои да купи и един медицински хеликоптер.

От детайлите на проекта обаче става ясно, че той може да не бъде вкаран в употреба до септември 2023 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!