Директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев посочи пред bTV, че линейката, за която се твърди, че се е забавила за катастрофата на "Цариградско шосе" е минала по заобиколен път,  по предложение на полицията. Така д-р Гелев категорично опроверга обвиненията на прокуратурата, че протестът е попречил на придвижването на спешния екип.

„Единствено третата тръгва от Сточна гара. При даване на ляв мигач, полицай я спира и казва, че не могат да минат, ние ще ви дадем пилотна кола и ще сме с вас. Да, има закъснение, защото това е обходен път, но сме спазили норматива от 20 минути”, посочи д-р Гелев.

Досега от прокуратурата не са поискали подробна справка за това, коя от линейките откъде и кога е тръгнала към катастрофата. Взети са само имената на екипите, работили по случая.

В петък кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова издаде поредна заповед, с която нарежда участниците в протестни мероприятия и шествия да осигуряват незабавно безпрепятствено придвижване на специализираните автомобили на Спешна помощ, на Пожарна и аварийна безопасност и на Гражданската защита, съобщиха от общината.

Нареждането й дойде след дадените в четвъртък указания на Столичната градска прокуратура, която поиска писмено обяснение по случая с преминаването на специализирани автомобили при организирането на събранията, митингите и манифестациите. Повод за това стана обвинението, че протестът в този ден е попречил на предвижването на линейката.