Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима души за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти от Турция през България към Сърбия и Западна Европа, съобщиха от обвинението.

Те са задържани на 17 октомври в Пловдив и София при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура, ГДБОП и СДВР, със съдействието жандармерията.

При претърсвания в пет имота в София и един в Пловдив, както и в леки автомобили, ползвани за престъпна дейност, са намерени и иззети голям брой мобилни телефони и сим карти, с които групата е координирала действията си по превеждането на чуждите граждани през границата, подпомагането на пребиваването им и извеждането им от страната.

С определение на Специализирания наказателен съд от 19 октомври на двама е наложена мярка арест, двама са пуснати под домашен арест и един е пуснат срещу подписка.

За ръководителя на групата – българска гражданка, съдът определил домашен арест, за да има възможност да полага грижи за двете си малки деца.