След заплахите на турския президент, че ще отвори границите и ще пусне милиони мигранти – bTV направи проверка в бежанските центрове у нас.

Снимка: btvnovinite.bg


Общо 5160 места за мигранти има във всички центрове в страната. Почти половината от тях са в София. Капацитетът в момента навсякъде е запълнен между 8% и 10%.

От началото на годината – задържаните нелегални мигранти на границите ни с Турция и Гърция са намалели всравнение с миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

Общо 325 са те до миналия месец, а за 2018 г. за същия период са над 450. Най-много са хората от Сирия, Афганистан, Ирак и Пакистан.

Снимка: btvnovinite.bg

В бежанския център в столичния квартал „Овча купел” са настанени стотина души, запълнен е едва 10% от капацитета му. В него има мигранти предимно от Ирак и Сирия.

Снимка: btvnovinite.bg

Насрин Фаллаха е от Дамаск, попада в центъра преди 8 месеца, след като семейството ѝ получава заплахи от Ислямска държава. Споделя, че условията са добри и в България се чувства в безопасност.

Насрин, която в Сирия е била детски учител, иска да остане да живее у нас. Прогнозира нова вълна от мигнранти към Европа заради турската военна операция „Извор на мира”.

При евентуална мигрантска вълна трите центъра в София могат да поемат около 2000 души.
„Дори да увеличим капацитета с 200-300 души, повече от това на този етап, не бихме могли да поемем бежанска вълна”, уточни Пламен Пенов, директор регистрационно приемателен център София.

В регистрационно-приемателния център в Харманли е запълнена малка част от капацитета му. Последните новопостъпили мигранти са от преди три дни – семейства от Иран и от Сирия.

„Шест общежития, в които можем да настаним до 3 хил. човека към настоящия момент. Тази година, настанените са едва 150, така че имаме много свободен капацитет. Ние имаме готовност, нашият капацитет е достатъчен”, посочи Славчо Янев, директор РПЦ-Харманли.

Премиерът Бойко Борисов не скри тревогата си от ситуацията заради войната в Сирия.

„Към момента всичко, което идва от Турция – на 50 км от границата го спираме, патрулите са в пряка комуникация, така че мога да ви успокоя, че правя всичко възможно да сте спокойни. Пази Боже, тук и нас да ни стрелят с тежка артилерия и ракети, може да има смели тук в залата, но и аз ще хвана на някъде, без да се правим на големи войводи”, коментира министър-председателят.

По данни на Държавната „Агенция за бежанците”, България разполага с над 5000 места за настаняване на мигранти. В случай на необходимост те могат да бъдат увеличени с още 1000.