Полицията провежда спеицализирана полицейска акция срещу лихвари и дилъри на гласове се провежда в страната. Общо 8 са задържаните в Бургас, Нова Загора, Провадия и Дългопол. 

В един от претърсените адреси в ромския квартал „Победа“ в Бургас разследващите откриват голямо количество злато, дебитни карти и множество списъци с имена на хора. Това дава основание да се счита, че може да бъде повлияно на избирателния процес, уточниха от полицията. Задържани са две жени и мъж. Баща им работи в Англия.

Спецакция в Бургас
Снимка: bTV

„Не знам за какви карти говорите, а пък за златото, може да взима за децата си. Той си е мераклия, има мерак  към дъщерите си, дъщерите му са като българки. Той се занимава с работа", каза Сергей Стоянов, близък на задържаните.

По думите му те не се занимават с изкупуване на гласове. 

Спецакция в Бургас
Снимка: bTV

Схемата е позната. Според разследващите, клиенти на лихварите стават социално слаби хора, на които е обещавано опрощаване на заемите, ако гласуват за определена политическа сила.

Арести и пропускателни режими имаше и в Нова Загора. Задържани са четирима души - трима за притежание на наркотици и един за шофиране на МПС с фалшива регистрация.

В квартал „Шести" бяха проверени десетки адреси, търговски обекти и заложни къщи. От полицията казаха за БТВ, че нямат сигнали за изборна търговия, но работят с конкретни лица, за които има съмнение, че предлагат пари срещу глас.

„Основното, което се търси това са списъци и копие от лични карти", каза главен инспектор Димитър Кикьов , ОДМВР-Сливен.

Акция се проведе и във Варненско. Полицията извърши претърсвания в редица търговски обекти. Проверени бяха най-вече хранителни магазини и заложни къщи на територията на общините Провадия и Дългопол. По думите на ст. инспектор Валентин Трифонов в два обекта са намерени лични карти, както и значителна сума пари. 

Едно лице беше задържано за разпит в полицейското управление в Провадия.