Спасителна акция по въздух даде шанс за живот на 27-годишно момиче от Варна в кома заради тежка мозъчна хеморагия (кръвоизлив), причинена от руптурирала мозъчна аневризма. Момичето вече е в съзнание и с подобрени неврологични показатели, съобщиха от болница "Св. Иван Рилски".

На 27 юли пациентката получава кръвоизлив в следствие на мозъчна аневризма и е приета в тежко състояние във варненската болница. Следват редица консултации със специалисти, но неврохирургична интервенция крие рискове и никой не се наема да оперира.

На 9 август състоянието й още се влошава. Междувременно близките са успели да се свържат с доц. Станимир Сираков, завеждащ Референтния център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той дава надежда, че аневризмата може да бъде третирана по ендоваскуларен път (със специална методика през артерия на крака), но интервенцията трябва да се извърши веднага. Заради изключително тежкото състояние на болната транспортирането с реаномобил от София до Варна е немислимо.

Единственият вариант е тя да бъде транспортирана по въздух. Следва бърза организация: изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев се свързва с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той от своя страна – с колегата си от Министерство на отбраната Георги Панайотов, информиран е и президентът ген. Румен Радев, който дава съгласието си момичето да бъде транспортирано до София с военния самолет „Спартан“.

Екип от реаниматори от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, начело с началника на ОАРИЛ, д-р Росица Танова, заминава за Варна. След като успява на място да стабилизира пациентката, екипът успешно я транспортира до Авиобаза „Враждебна“, където реанимобил на Спешна помощ вече чака, за да я закара за спешната интервенция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. От там тя е поета от екипа на доц. Сираков, който веднага се заема с интервенцията, продължила няколко часа.

„Момичето пристигна при нас в кома, в крайно тежко състояние. Вече е в съзнание, движи клепачите си, неврологичният й статус е добър. Вчера колегите от реанимация се опитаха да я екстубират. Все още има известни проблеми с дишането, затова е на апарат, но изгледите са добри“, обясни доц. Сираков.