Уникална не само за България, но и в световен мащаб операция, беше извършена преди дни в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Тумор с тегло над 1 килограм беше отстранен от мозъка на 41-годишен пациент. До момента в света има описани само няколко подобни случая.

Преди да дойде в болницата, пациентът е консултиран с наши и чужди специалисти, които изразяват мнение, че болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни.

След внимателно обсъждане, екип, съставен от различни специалисти от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, решава да поеме риска и да даде шанс за живот на пациента. В момента мъжът се чувства добре и се възстановява успешно в Клиниката по неврохирургия.

Подробности за уникалната интервенция ще бъдат дадени на специална пресконференция, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

В екипа, участвал в операцията, са: д-р Емануил Найденов, неврохирург; доц. Станимир Сираков, неврорентгенолог; д-р Любомир Падарски, анестезиолог; д-р Марин Пенков, радиолог.