Лекари спасиха петокласник в Бургас, след като млечен зъб заседна между трахеята и десния му бронх и остана там две седмици. Зъбът е паднал по време на сън и момчето го е глътнало. Случаят е много рядък.

Чуждото тяло е запушило единия бял дроб на детето и е пречило на дишането. Родителите се усъмнили, че нещо не е наред едва след като момчето започнало да вдига температура. Лекували го с антибиотици, но тя не спадала. Момчето е развило инфекция на дихателните пътища, което обяснява повишената температура. Личният лекар назначил рентгеново изследване, а снимката показала заседналия зъб.

В отделението по УНГ в УМБАЛ-Бургас е направена спешна и трудна операция. Зъбчето е било извадено, а детето два дни е трябвало да остане в реанимация, но вече е изписано.

„Щастие е било, че това чуждо тяло не е застанало между гласните връзки или в трахеята. Тук късметът е бил такъв, че чуждото тяло е влязло в бронха. Ако беше може би по-малко дете или по-голямо чуждо тяло, обикновено изходът е летален“, каза д-р Даниел Петков - нач. Клиника по УНГ в УМБАЛ-Бургас.

Операцията е изисквала майсторство и поставила пред голямо изпитание целия лекарски екип. Дори специален инструмент трудно захващал хлъзгавия зъб. Това се е случвало през тръбата, с която детето е интубирано. Тя трябвало да се изважда и поставя няколко пъти. Операцията е травмирала трахеята, гласните връзки и дихателните пътища, поради което се е наложил престоят в реанимация. От травматичните увреди детето е развило и пневмония, която вече е овладяна.

„Благодарна съм на всички лекари в УМБАЛ-Бургас, които спасиха сина ми. На всички бургазлии искам да кажа, че трябва да ценим факта, че имаме къде да получим адекватна спешна и животоспасяваща помощ", споделя майката на детето Елка Далчева.