Ексклузивно пред bTV говори американският изследовател Марк Дики, който беше спасен от една от най-дълбоките пещери в Турция. 

Наш екип от група „Пещерно спасяване“ се включи в уникалната акция, която Нешънъл Джиографик нарече „една от най-сложните спасителни мисии, провеждани някога“.

Кадрите във видеото се излъчват за първи път. Те са от личния архив на Марк Дики и показват нашия спасител Димитър Христов в критичен момент от организацията по изваждането на американеца.

„Без съмнение българските спасители оказаха критично влияние върху спасителната операция. Изходът на ситуацията щеше да бъде тотално различен, ако не бяха те“, каза Дики.

„Българските пещерняци представиха България като цяло и го направиха невероятно. Това е голяма чест за тяхното общество. Благодаря на всички вас, които участваха“, посочи той.

Дики няма да забрави и доктор Даниел Димитров, който също участва в спасяването му.

„Доктор Даниел беше с мен от минус 500 до минус 100 метра. Невероятен лекар!“, заяви Дики.

„Имаше момент, в който бях на път да настина, защото носилката беше подгизнала и той без да се замисли ми даде своя спален чувал“, разказа той.

Марк Дики получи вътрешен кръвоизлив по време на експедицията си в Морджа. В спасяването му, което продължи над два дни, се включиха повече от 200 спасители от 9 държави, сред които и 19 наши пещерняци.

По темата работи стажант-репортерът Димитър Драганов.