Щастлива развръзка на мащабната спасителна операция в пещера Морджа в Турция. Международните екипи успяха да извадят американския изследовател Марк Дики. В операцията участваха и 17 доброволци от „Пещерно спасяване-България“.

bTV успя да говори с български лекар, който е помогнал на пострадалия в последните 500 метра преди спасението. По темата работиха Полина Мечкуева и Яна Бързакова.

В тежко здравословно състояние и при ниски температури Марк Дики беше в капан на 1000 метра дълбочина в пещерата Морджа. Тя се намира в планината Тавър, окръг Мерсин и е третата най-дълбока в южната ни съседка – цели 1 276 метра. Теренът ѝ е тесен и опасен, а спасителната мисия беше определена като една от най-сложните в света.

Снимка: bTV

Спасителната акция на американския учен продължава 10 денонощия, като самото изваждане от пещерата се случи тази нощ и е продължило 58 часа. Той е транспортиран с военен хеликоптер в болница в Мерсин. В акцията по спасяване на живота на учения Марк Дики участваха и 17 български спасители, а страната ни се отзова втора на международния сигнал за помощ.

„Чувството да си над земята отново е невероятно. Бях по-дълго долу, отколкото очаквах. Състоянието ми се влошаване. В един момент си казах, че няма да оживея“, казва Дики.

Американският изследовател попадна в капана на пещерата, след като получи кръвоизлив в стомаха на дълбочина от над 1000 метра. Повече 150 души от различни държави се включиха в мисията по спасяването му. Българските спасители участваха активно във всички етапи на акцията. Анестезиологът Даниел Димитров помага в последните 500 метра до повърхността.

Снимка: bTV


„Ние се занимавахме с поддръжката на неговите витални показания, тъй като той беше изпаднал в хеморагичен шок, имаше сериозна опасност за живота. Аз бях въвлечен в един критичен момент, в който трябваше да се направи това форсирано излизане от минус 500 метра. Използвахме примуси, за да затоплим по някакъв начин въздуха около него, разтвори, за да не изпадне в хипотермия“, разказва Даниел Димитров.

В момента Марк Дики е в болница в интензивно отделение. А след като акцията завършва благополучно, спасителите вече намират сили и за усмивка.

Снимка: bTV

„Морджа означава лилаво на турски, пърпъл, понеже е доста дълбока и стана „дийп пърпъл“. Някак с хумор ще запомня цялата история“, допълва българският анестезиолог.

След успешното завършване на операцията българските спасители се прибират утре от Турция.