Владимир Георгиев - колега на българските спасители, които в момента са в Турция, разказа за последните часове от спасителната акция специално за bTV пред стажант-репортера Димитър Драганов.

„Походът беше бавен, продължи дълги часове (58 часа - б.р.), защото там има по-криви участъци. Извиващите се галерии се казват меандри. През тях носилката преминава по-трудно, в Марк трябваше да бъде изведен с носилка от пещерата“, разказа Владимир Георгиев.

Той поясни, че в спасителния екип е имало както местни, така и българи, унгарци. Над 150 души от различни държави се включиха в мисията по спасяването на американския учен. Българските доброволци участваха активно във всички етапи – от доставянето на кръвни банки в първите дни, до оказването на помощ в последните часове. 

„След като беше изваден от пещерата, американецът Марк Дики беше предаден на медицински екип и откаран към болницата“, допълни Владимир Георгиев. Ученият беше транспортиран с военен хеликоптер в болница в Мерсин.

„Чувството да си над земята отново е невероятно. Бях по-дълго долу, отколкото очаквах. Състоянието ми се влошаваце. В един момент си казах, че няма да оживея“, каза Марк Дики след успешното му спасяване.