Българите, участвали в спасяването на американския изследовател Марк Дики в пещера в Турция, се завърнаха у нас. В операцията се включиха 19 доброволци от „Пещерно спасяване-България“.

Още с пристигането си Димитър Христов слиза на 1000 метра в пещерата Морджа и успява да излезе едва вчера след като спасяването на учения е успешно.

Снимка: bTV

„Изкарахме една седмица долу, през цялото време имахме момчета, които сновяха нагоре-надолу, изнасяха лекарства, храни, запаси, горива, въжета, екипировка, проверяваха системи“, разказва той.

„Занесохме кръв, която беше необходима, за да се прелива долу в пещерата. Имаше един момент, в който Марк припадна в ръцете на Димитър и трябваше да го носим на ръце. Не е за всеки там“, казва Теодора Иванов, друг доброволец от „Пещерно спасяване-България“.

Пещерняците в България, които са слизали на такава дълбочина, се броят на пръсти.

„Това е една граница, която е еквивалент на осемхилядниците при върховете, т.е. изключително трудно се работи при такава дълбочина. Отнема дни понякога слизането до долу“, добавя Николай Петров, доброволец. 

„На такива дълбочини се изграждат постъпателни лагери понеже много хора влизат и трябва да се вкарат много оборудване, храна, за да могат тези хора долу да работят“, коментира Иво Колчаков, също участвал в акцията.

Снимка: bTV19-те български спасители участват за първи път в подобна мащабна операция.

„За съжаление, всички сме доброволци, което ни коства огромни усилия. Всичките тренировки, за да стигнем до това ниво костват усилия. Горд съм от българския екип, защото доказахме, че сме на картата на спасителите“, допълва Димитър Христов.