Спас Василев от Кочериново, станал известен с фалшивата си самоличност като Александър Николов, остава в ареста. Жертви на схемата му със самолетни билети, за която ви разказа първо bTV, са станали десетки хора. 

Той е извършвал упорита и продължителна престъпна дейност, съобщиха от прокуратурата. Ако излезе на свобода, може да я поднови.

Спас е искал да помогне на хората, а не да ги измами, твърди защитата му. Предал се е сам в ГДБОП в петък сутрин. Последно бил в Бургас, твърди адвокатът му Георги Ценев.

Спас запази мълчание пред съдиите.

За разлика от продължителните разговори, които той е водил по телефона с жертвите си, днес предпочете да бъде лаконичен. В първата си медийна изява каза, че съжалява, че не е престъпник и не го е направил за пари.

Десетки хора се оплакаха, че са измамени от него, като в социалните мрежи той се е представял като Александър Николов.

Снимка: Ладислав Цветков

„Адвокатът ми ще говори”, отговори той на всички въпроси от медиите.

Обвинението, заради което Спас Василев е задържан, е за измама отпреди 5 години – отново със самолетни билети, на мъж от Варна. По последните случаи все още се събират доказателства. Адвокатът му твърди, че той не е измамник. Искал да помогне на приятели и познати.

„Ако извършеното от Василев, беше извършено от фирма, ООД например, не подлежи на никаква санкция”, заяви адвокат Георги Ценев.

Според прокуратурата това, че е опитвал да скрие самоличността си е още един аргумент, че е действал с измамни намерения.

„Не е харесвал името Спас. Неудобно му е. Той ми сподели, че през юли сам решава да спре, тъй като отново влиза в стария порочен кръг”, каза адвокатът му Георги Ценев.

По думите му това може и да се нарече пирамида. Според него Спас е търсил уважение и внимание. на въпроса дали му вярва, Георги Ценев каза, че измамата идва много лесно.

"От желанието да се покажеш, не можеш да изпълниш обещанието и става измама".

Александър Николов е бил изключително активен в социалните мрежи – изгрява там по врeме на големите протести през 2013 г. Внимателно изгражда образа си – превръща се в коментатор в медии, без да се показва, създава уеб проекти. За себе си твърди, че живее в Париж, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години, че е служител в компании като "Еърбъс".

Започва да предлага и да осигурява евтини самолетни билети, трупайки солидна база с лични данни. Някои плащат, но не получават нищо.

Сред измамените са мениджъри, адвокати, журналисти. В началото на август част от тях се свързват помежду, осъзнават истината и сигнализират МВР.

bTV се свърза с французина Александър Мартинез, чиито снимки използва Спас за фалшивата си самоличност във „Фейсбук”. Мартинез действително работи за „Еър Франс”, каза, че не познава Спас и остана изненадан. Заяви, че обсъжда с адвоката си дали да заведе дело срещу Спас от Кочериново.

Схемата на измамника с фалшива самоличност, който завлече десетки потребители във „Фейсбук”, е действала от поне 8 години. Това разказаха първо пред bTV негови близки приятели.