Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев приеха представители на Национално Дружество „Традиция”.

Повод беше акция на ГДБОП, подпомагана от служба Контрол на общоопасни средства, при която бяха иззети старинни оръжия на няколко места в страната.

В следствие на координираните действия бяха конфискувани 56 оръжия и 900 единици боеприпаси на седем места в цялата страна. Акция "Пандора" е общоевропейска, под шапката на Европол и е насочена към трафик на културно-историческо наследство. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че операцията не е била насочена към Дружество „Традиция”, а към проверката на конкретни сигнали. Той заяви, че са насрочени експертизи, а резултатите от тях най-вероятно ще станат ясни в края на седмицата.

„Част от проверените лица са от управителния съвет на „Традиция”. При голяма част от сигналите не са констатирани нарушения”, допълни той.

В същото време обвинител №1 на България обяви, че подкрепя родолюбивите инициативи на сдружението. Именно „Традиция” десетилетия наред организира възстановки на важни исторически събития от нашата история.

По думите на главния прокурор българската държава трябва да демонстрира пълна подкрепа на подобни патриотични инициативи.

Сотир Цацаров обясни, че са набелязани мерки иззетите оръжия да бъдат незабавно подложени на експертни действия. Той беше категоричен, че ако се окаже, че оръжията не са в нарушения със закона, те трябва да бъдат върнати на дружеството и членовете, от които са иззети.

От дружеството са категорични, че ако има нарушения, то всеки трябва да поеме своята отговорност.

„Държавата не трябва да извършва действия, с които да дава знаци, каквито не трябва да дава, спрямо хора, защитаващи националния интерес. Ние сме от една и съща страна”, изтъкна Цацаров.