В Деня на народните будители дружеството за възстановка на исторически събития „Традиция” организира митинг шествие в София в знак на протест срещу конфискуването на античните им оръжия от МВР. Шествието ще тръгне в 11 ч. от НДК, съобщи Огнян Маринов от дружеството в предаването „Тази сутрин”. 

Традиционните възстановки на различни паметни събития от нашата история са на път да се променят, тъй като част от старинните оръжия на родолюбците, които участват в тези спектакли, бяха иззети от МВР.

Дружеството „Традиция” има 38 клона в цялата страна. Ежегодно над 1600 родолюбци на различна възраст и с различни професии влизат в ролята на народните борци. Сред най-мащабните възстановки са тези на Руско-турската освободителна война, защитата на Орлово гнездо, Боят за Самарското знаме, защитата на Маньово бърдо и Слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг.

ГДБОП и КОС прави обиск на 15 адреса. Иззети са над 120 оръжия, като най-голям брой са на членове на управителния съвет на дружество "Традиция". Сред тях е и председателя на нозагорския клон Иван Стоянов, от който са иззети оръжия с мотива, че е необходима експертиза за безопасността на пушките и револверите.

Оказва се, че това не е първото изземане на оръжия. За собствениците те имат колекционерска стойност, а някои от тях струват хиляди. В резултат членовете на дружеството заявиха, че са готови на протест.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обявиха, че претърсванията са по два повода – единият е за отработване на сигнал, а другият проверка на оръжието”, обясни Огнян Маринов от дружество „Традиция”. 

Той уточни, че по време на възстнановките и репетициите за тях не е имало инциденти или наранени хора. „Имаме инструктажни листове. Записано е, че не може да се стреля, въпреки че е с халосни боеприпаси, които не предизвикват травми, но се стреля над главите на хората.

Снимка: btvnovinite.bg

Бяхме шокирани от действията на МВР, голяма част от нашите членове са бивши офицери от Министерството на отбраната, сержанти и войници, които са обучени, посочи юристът Тодор Предов. Оръжието се проверява от служител на КОС, като предварително сме дали заявка, стреляме с халосни боеприпаси, които са произведени в Казанлък и няма никаква опасност, обясни той. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!